Openheid
Verantwoording vanuit compassie begint met OPENHEID
Waarom vertellen je werknemers je niet wat er echt aan de hand is?
Waarom gaan mensen niet door, ook al ben je glashelder geweest over de verwachtingen?
Doe jij je uiterste best om problemen van klanten op te lossen en zijn ze nooit tevreden?
Als je je hierin herkent, heb je baat bij het creëren van meer Openheid.
Openheid is één van de drie kerncompetenties die nodig zijn voor ‘Compassionate Accountability’. De twee aanvullende competenties (vindingrijkheid en standvastigheid) licht ik graag in toekomstige berichten nader toe.
Openheid is een fundamentele leiderschapskwaliteit en kent drie strategieën, welke bijdragen aan het verbeteren van de effectiviteit van leiderschap. Met als algemeen doel het stimuleren van een veilige omgeving voor jezelf en anderen.
De drie strategieën om openheid te ontwikkelen
Toon empathie vanuit je persoonlijke ervaring
Empathie gaat over begrip tonen voor de perceptie en emoties van een ander. Seth Godin stelt dat goed leiderschap het vermogen vereist om jezelf het leven door de ogen van een ander voor te stellen. “Mirror neuron” is een manier van de hersenen om het gedrag van een ander te ontdekken en na te bootsen, zodat wij letterlijk kunnen ervaren wat een ander ervaart. Empathie is meer dan een gevoel. Het gaat om het begrijpen van andermans motieven, emoties en psychologische reacties op een situatie. Empathie stelt leiders in staat te begrijpen en te anticiperen op hoe een ander iets ervaart (of zou kunnen ervaren), van hoe een aankomend verandering hen zal beïnvloeden, tot hoe een interventie zal worden ontvangen. Empathie is de sleutel tot het beantwoorden van het “waarom” achter het meeste gedrag, en de manier waarop leiders tonen dat zij om anderen geven.
Tips om empathie te oefenen
- Toon begrip voor een situatie. Bijvoorbeeld door te zeggen: “Ik weet nog dat ik me ook zo voelde” of “Ik ben blij voor je!”
- Neem de tijd om te luisteren en check of je het goed begrepen hebt. Bijvoorbeeld: “Dank voor het delen van jouw ervaringen, en ik hoop dat ik je goed begrepen hebt. Klopt het dat je onzeker bent over de voortgang van het project?”
- Vermijd het toevoegen van eigen interpretaties, analyses, of gevoelens. Empathie tonen gaat NIET over jou.
Valideer; bekrachtig en nodig anderen uit tot het delen van hun emoties en drijfveren
Waar empathie ons helpt de ervaring van een ander te begrijpen, is validatie de manier waarop we die ervaring bevestigen. Als je je goed inleeft, kun je veel over een persoon te weten komen; zijn angsten en zorgen, onderliggende motieven, dromen en aspiraties. Dit is uiterst kwetsbaar voor de ander om te delen. Ga zorgvuldig om met de gedeelde informatie. Het bevestigen van de ervaring van een ander betekent niet dat je gedrag goedkeurt, noch dat je het met hem eens bent. Wel toon je dat hun emoties en drijfveren belangrijk zijn en dat je deze respecteert.
Tips om validatie te oefenen
- Bevestig het belang en de impact van wat de andere persoon heeft gedeeld; bijv. “Ik kan me voorstellen dat je dat moeilijk vindt.” Of “Ik verneem graag van je hoe jij deze reorganisatie ervaart.”.
- Vermijd oneens zijn en voorkom dat je hetgeen gedeeld opnieuw gaat interpreteren vanuit jouw eigen perceptie. Zeg bijvoorbeeld NIET: “Ik snap niet dat je je zo voelt. Maak je niet druk”. Juist door dit soort uitspraken nodig je anderen uit hun mond te houden.
- Bedank de ander voor het delen; bijv. “Ik waardeer het enorm dat je dit met mij deelt. Dank je.”
Onthul eigen emotionele reacties en drijfveren
Benoemen van je eigen reacties, gevoelens, motivaties; gaat over het delen van persoonlijke informatie met als doel eerlijkheid, transparantie en een goede verstandhouding. Wat zijn je gevoelens, motieven en dromen? Als deze op de een of andere manier je gedrag beïnvloeden, is het beter om anderen in te lichten over ‘het geheim’ oftewel over wat er achter je gedrag schuilgaat. Eén van de grootste obstakels voor vertrouwen is de onwil van een leidinggevende om de motieven die hun gedrag beïnvloeden openlijk te delen. Dit is wat we horen van werknemers die hun leidinggevenden niet vertrouwen.
“Hij vertelt me één ding, maar doet iets anders.”
“De raad blijft ons om rapporten vragen, en lijkt nooit tevreden te zijn. Wat willen ze echt van ons?”
“Hij blijft ons bekritiseren en zeggen dat we hem in de steek laten, en ik weet zeker dat er meer aan de hand is. Waarom vertelt hij het ons niet gewoon, zodat we kunnen helpen?”
Tips om onthullen eigen emoties en drijfveren te oefenen
Het is OK om een sterk, negatief gevoel dat je hebt te delen als dit je gedrag verklaart. Zolang je het gevoel deelt, er niemand de schuld van geeft en aan anderen uitlegt waarom dit gevoel je drijft om je op een bepaalde manier te gedragen, heb je de deur geopend voor anderen om je te helpen. Bijvoorbeeld: “Wat ik niet met jullie heb gedeeld, is dat het belangrijk voor mij is om deze promotie te krijgen. Als gevolg daarvan heb ik de laatste tijd de werkdruk opgevoerd. Dat is mijn schuld, niet die van jullie.”
Transparantie betekent niet kwetsbaarheid. De meeste mensen geven echt om je en willen je helpen. Hoe meer relevante informatie je geeft over wat je echt probeert te bereiken, hoe behulpzamer anderen kunnen zijn; bijvoorbeeld: “Ik wil vandaag om 17.00 uur vertrekken, want ik heb mijn dochter beloofd dat ik bij haar volleybalwedstrijd ben. Vandaar dat het belangrijk voor me is.”
Focus op jouw waarheid, niet DE WAARHEID. Onthullen eigen emoties en drijfveren gaat puur over jou, niet over wat je van anderen vindt. Als je praat over iemand anders dan jezelf, ben je niet open.
Wat heb je te winnen?
Itay Talgam gebruikt in zijn boek, The Ignorant Maestro, de analogie van een muziekdirigent om de kracht van openheid te laten zien. Grote dirigenten weten misschien van tevoren hoe ze een stuk gespeeld willen hebben, toch maken ze ruimte voor de creativiteit en passie van hun musici door open te blijven. Ze respecteren de kloof tussen dirigeerstok en instrumenten en beseffen dat het hebben van een visie iets heel anders is dan hoe je er moet komen. Ze richten zich meer op luisteren dan op spreken. En ze omarmen hun eigen onwetendheid, wetende dat anderen misschien betere ideeën hebben dan de dirigent zich kan voorstellen.
Wat heb je te winnen bij het beoefenen van openheid?
- Een veiligere omgeving waarin mensen eerder vertellen wat er echt aan de hand is.
- Veel betere informatie om probleemoplossende inspanningen te sturen.
- Meer vertrouwen en betrokkenheid binnen het team.
- Een groter gevoel van vertrouwen omdat de echte problemen aangepakt worden.
- Betere opvolging van projecten.
- Verhoogde loyaliteit.
Kies voor OPENHEID als startpunt voor een goed gesprek, begrip en vertrouwen.
Monique Bruil
Eigenaar BSmart Communication / Ontwikkelingspartner / PCM Trainer en Coach / Auteur van het boek ‘In 10 stappen zelfbewuster samenwerken’.
Inspiratie: https://www.next-element.com/









