Conflict: het nieuwe "wat als"
Wat als conflict niet iets is om bang voor te zijn, te vermijden of doorheen te vechten, maar juist om te omarmen?
Wat als we het niet zien als een strijd die gewonnen moet worden, maar als een kans om verbinding te maken, samen te werken en echte oplossingen te creëren?
En wat als dit niet alleen een persoonlijke verschuiving is, maar een wereldwijde?
Stel je voor dat wereldleiders conflicten benaderen met de mindset van Compassionate Accountability®, waarbij compassie en verantwoordelijkheid geen tegenstrijdige krachten zijn, maar juist onscheidbare elementen van effectief leiderschap, probleemoplossing en menselijke verbinding.
Conflict herzien: van problemen naar kansen
De meeste mensen zijn geneigd conflict als iets negatiefs te zien, iets rommeligs, ongemakkelijks en het liefst te vermijden. Maar vermijden lost niets op. Net zo min als agressie, schuld of manipulatie. In plaats daarvan duwen deze reacties ons verder uit elkaar, waardoor echte oplossingen onmogelijk worden.
Compassionate Accountability® daagt ons uit om conflict anders te bekijken. Conflict is simpelweg de energie die voortkomt uit de kloof tussen wat we willen en wat we ervaren. Het is het natuurlijke resultaat van verschillen tussen mensen.
In plaats van conflict als destructief te zien, herkennen we het als een kans om compassie en verantwoordelijkheid samen te brengen.
- Compassie zonder verantwoordelijkheid is aanmoedigend zonder grenzen.
- Verantwoordelijkheid zonder compassie is controlerend.
Wanneer beide aanwezig zijn, creëren we zinvolle, constructieve en respectvolle interacties, zelfs in de moeilijkste situaties.
Wat als we dit toepassen op de wereld?
Op dit moment worden wereldwijde conflicten vaak gedreven door machtsstrijd, angst en verdediging. Leiders graven zich in, naties kiezen kanten en mensen lijden.
Maar wat als, in plaats van te reageren met wij tegen zij, leiders conflicten zouden benaderen met nieuwsgierigheid?
Wat als, in plaats van verschillen als bedreigingen te zien, ze deze als waardevolle perspectieven zouden beschouwen die het waard zijn om te verkennen?
Stel je wereldleiders voor die:
✅ Echte en normale emoties erkennen zoals woede, angst en onzekerheid, maar niet toestaan dat deze emoties vijandige beslissingen sturen.
✅ Proberen te begrijpen vóór ze reageren, en conflict herkennen als een signaal dat iets aandacht nodig heeft.
✅ Zichzelf en anderen verantwoordelijk houden, terwijl ze open blijven staan voor nieuwe perspectieven en samenwerking.
✅ Kiezen voor probleemoplossing in plaats van schuld, en de focus verleggen van straf naar vooruitgang.
Hoe herprogrammeren we onze gedachten?
De verschuiving van een angst gedreven benadering van conflict naar een aanpak met compassie en verantwoordelijkheid vraagt om bewuste inspanning.
Zo beginnen we:
1. Erken dat conflict niet de vijand is, maar een natuurlijk onderdeel van groei en samenwerking.
2. Pauzeer voordat je reageert, en vraag jezelf af: "Leid ik met zowel compassie als verantwoordelijkheid?"
3. Ga met nieuwsgierigheid het gesprek aan, ga ervan uit dat er meer achter het verhaal zit dan je eerste reactie je vertelt.
4. Neem je eigen aandeel in de situatie, verantwoordelijkheid begint bij zelfbewustzijn.
5. Communiceer open en eerlijk, vermijd moeilijke gesprekken niet, maar benader ze met respect en duidelijkheid.
De nieuwe "wat als" begint bij ons
De manier waarop we met conflict omgaan, zowel persoonlijk, professioneel als wereldwijd, heeft de kracht om te verdelen of te verbinden, te vernietigen of te bouwen, te isoleren of te helen.
Dus hier is de uitdaging:
Wat als, we vanaf vandaag conflict niet meer zien als een obstakel, maar als een deur naar nieuwe mogelijkheden?
Wat als we ervoor kiezen om het te benaderen vanuit Compassionate Accountability® oftewel Compassievolle Verantwoordelijkheid in plaats van met vermijding, schuld of agressie?
En wat als, door deze verschuiving te maken, we niet alleen de manier waarop we leiden en werken veranderen, maar zelfs de manier waarop de wereld functioneert?
De "wat als" is niet langer een droom. Het is een keuze.
Laten we die keuze maken en werkelijkheid laten worden.
Compassievolle groet,
Monique Bruil
Artikel van Nate Regier, https://www.next-element.com/resources/blog/conflict-the-new-what-if/?utm_source=Next+Element+Blog&utm_campaign=757363dfaa-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_838a9bf6ce-25c65a5d4e-520872308
“Copyright 2022 Next Element Consulting, LLC. All rights reserved.”









