Waarom maken mensen onnodige fouten als ze stress ervaren?
Hoe vaak hebben we er spijt van onze reacties in een stressvolle situaties?
Situaties waarin we, door de stress, niet in staat zijn om ons te gedragen zoals we willen, bieden ons de kans om te verbeteren en onze fouten te corrigeren....zij het op een ‘harde’ manier. Maar wat vaak gebeurt, is dat zelfs in dergelijke situaties we niet leren van deze lessen, en dezelfde fouten blijven maken zodra we weer eens in eenzelfde situatie belanden. Herhaalde fouten gevolgd door spijt! We hebben de neiging om onze aandacht te richten op de gevolgen en niet op de oorzaak, dat wil zeggen, de dingen die de stress en onnodige fouten hebben veroorzaakt.
Voorkomen is beter dan genezen
Het eerste wat goed is om te doen, is bepalen wat voor ons heel belangrijk is. PCM® biedt een uiterst eenvoudig instrument. Op basis van talrijke studies is gebleken dat er zes verschillende persoonlijkheidstypen zijn, elk met specifieke kenmerken en psychologische behoeften.
Onderzoek suggereert dat als aan psychologische behoeften wordt voldaan, de persoon tevreden, vervuld en effectief zal zijn. Maar als onze psychologische behoeften niet worden vervuld, zullen we proberen (bewust of onbewust) ze te bevredigen door negatief (ongewenst) gedrag te vertonen. Dit veroorzaakt een stijging van de stressniveaus en we hebben de neiging om ons op twee manieren te gedragen: we komen in conflict of zich dissociëren en trekken ons terug.
We zijn verschillend, en dat is oké!
Volgens PCM maken mensen met veel Harmoniser energie ten tijde van stress onvrijwillige en domme fouten, terwijl we vanuit Dromer voorkeur de neiging hebben ons terug te trekken en passief af te wachten. Aan de andere kant richten mensen met Gestructureerd Denker energie zich vaak op feiten en details, terwijl de Doorzetters proberen de controle te behouden.
Wanneer we onszelf in deze rollen bevinden, geloven we vaak dat onze reacties de enige keuze is, ook al vinden we deze niet prettig. Bovendien moedigen we op deze manier verschillende gedragingen aan waar we later spijt van kunnen hebben, gedragingen die we waarschijnlijk niet zouden vertonen als we niet gestrest waren.
Door onszelf te begrijpen, kunnen we ook anderen begrijpen
Wanneer we weten hoe we ons gedragen ten tijde van stress, zijn we in staat om onze specifieke psychologische behoeften te begrijpen die, als ze niet worden vervuld, de oorzaak zijn van stress. Op die manier komen we tot de kern van het probleem. We worden ons bewust van mogelijke gevolgen en vinden een manier om op een positieve manier aan onze psychologische behoeften te voldoen voordat ze ons in een potentieel ongewenste situatie brengen.
Wil jij al eens kennismaken met jouw stresspatronen, doe dan de gratis herken je stress test via:
https://www.bsmartcommunication.nl/herkenjestress
Met een positieve groet,
Monique Bruil









