Irriteer je je regelmatig aan wat jij zelf doet of wat anderen doen? Aan dingen die je doet op je werk of om iets waarvan je hebt toegezegd dat je het zou doen, terwijl je er eigenlijk niet achter staat? Ben je boos, geïrriteerd, gefrustreerd of wellicht verdrietig om iets dat iemand je voor jouw gevoel heeft aangedaan? Sta er dan eens bij stil dat de energie die je hierdoor zelf uitstraalt een nadelig effect heeft op jezelf, je omgeving en ook op samenwerken.

Kijk eens goed naar jezelf en naar hoe jij je voelt. Ervaar je frustraties, boosheid, angst, verdriet? Als dat zo is, wat voor soort gedachten gaan er dan in je hoofd om? En hoe voel je je hier onder? Door je bewust te worden van je eigen emotie, ben je in staat na te gaan wat de reactie van je lichaam is op jouw manier van denken. Voel je emotie, voelt deze prettig of onprettig? Is het een energie waar je blij van wordt? Of heb je voor je gevoel niets te kiezen?

Succes is het resultaat van je eigen manier van denken
Wellicht maakt iemand voor jouw gevoel misbruik van je, of word je niet meer blij van hetgeen dat je doet. Behandelt iemand je oneerlijk, arrogant of gemeen? Of je gedachten en emoties over deze situaties en mensen nu gerechtvaardigd zijn of niet, het is een feit dat je je verzet tegen wat er is. Je creëert een vijand, schept ongelukkigheid, conflict, onrust, oftewel je voert een interne strijd met jezelf. En vanuit deze interne strijd doe je niet alleen jezelf tekort, ook de mensen in je directe omgeving, of waarmee je samenwerkt.

Benoem wat iets met je doet
Stop met het invullen voor een ander, met het zwart/wit denken, en praat met de persoon die het betreft door te benoemen wat iets met je doet en hoe je je hierdoor voelt. Doorbreek je eigen belemmerende manier van denken, door te benoemen wat iets met jou doet en aan te geven wat jij wilt en nodig hebt om voor jezelf succesvol te zijn. Negatief denken leidt zelden tot een goede oplossing. Integendeel, in de meeste gevallen blijf je door negatief te denken vastzitten in oude (denk) patronen waardoor jij zelf de negativiteit in stand houdt. Je creëert je eigen beren op de weg, ziet problemen die er niet zijn, en je bent je eigen rem.

Doorbreek valse overtuigingen en werk aan een positieve mindset
Je eigen gedachten vormt de basis voor alles wat je denkt, doet en voelt. Het is de basis voor alles wat jij wilt bereiken. Vanuit je gedachten ontstaat de handeling en van daaruit het resultaat. Maar hoe doorbreek je nu je eigen negatieve manier van denken? Wat gaat je helpen om de zware en nutteloze bagage los te laten waar je mee loopt te zeulen?

Door te focussen op wat iets je kost, op wat niet haalbaar is, op wat je niet wilt, kosten situaties je negatieve energie. Hierdoor wordt ‘stressgedrag’ getriggerd, met als resultaat MISCOMMUNICATIE.
Start met focussen op wat echt belangrijk is. Bekijk situaties eens op een andere manier. In plaats van hard je best te doen om je verleden uit te wissen, om jezelf te bewijzen ten opzichte van anderen, kun je jezelf beter focussen op wat je nu wilt en juist hier aandacht aan geven. Bijvoorbeeld door te kijken naar wat iets je brengt, in plaats van wat het je kost.

Deze theorie kun je op alles loslaten:

  • Bij een zakelijke deal: kijk eerst naar wat deze je brengt (opbrengsten / omzet / werk etc.) en dan naar wat deze je gaat kosten (tijd / geld / energie).
  • Bij een idee van een ander, kijk naar wat het jou en de ander kan brengen, in plaats van direct nee te zeggen omdat je indirect misschien bang bent dat het je wat gaat kosten (dat de ander iets van jou verlangt).
  • Geloof jij niet in jezelf: vaak gun je jezelf dan ook weinig. Kijk naar wat je jezelf gunt en wat het jou brengt als je in jezelf gelooft, in plaats van te kijken naar wat het je kost, doordat je niet in jezelf gelooft.

Bij deze voorbeelden staat één ding voorop: focus je op wat jij wilt dat het je brengt. Hierdoor train je jouw positieve mindset, wat resulteert in positieve energie. Waardoor je in staat bent helder na te blijven denken en daardoor ook helder te blijven communiceren.

 

In mijn boek ‘In 10 stappen zelfbewuster samenwerken’, de trainingen en coaching deel ik praktische tips met je die jou gaan helpen je communicatie en motivatie te versterken en te gaan voor méér plezier en resultaat.

Direct bestellen

 

Durf je kwetsbaar op te stellen
Regelmatig geven coachees/trainees aan dat ze het moeilijk vinden om hun emoties, empathie en begrip te tonen. Kwetsbaar opstellen is een kracht en geen zwakte. Alleen zolang je bepaalde emoties zelf als negatief betiteld, zeg je indirect dat ze er niet mogen zijn, dat het niet goed is om emoties te hebben en deze te uiten. Heb je er ooit bij stilgestaan dat je eigen (belemmerende) manier van denken is ontstaan vanuit een emotie, een pijnlijke ervaring, verdriet, of angst? En juist doordat je jezelf je eigen emoties niet toestaat blijf je op een bepaalde manier denken, en vanuit je denken ontstaat je handelen. Gun jezelf je emoties en sta deze toe. Het is prima als je boos, geïrriteerd, humeurig, bang of verdrietig bent. Door te benoemen wat iets met jou doet, creëer je duidelijkheid.

Loslaten begint bij accepteren
Ga voor jezelf eens na of je het leven leeft dat jij zelf wilt. Geef je gehoor aan jouw eigen kwaliteiten en behoeften of ben je misschien je leven gaan leiden door te gaan doen wat de maatschappij en of je directe omgeving van je ‘verlangt’? Ben je jouw pad gaan bewandelen vanuit angst, onzekerheid, twijfel, of doe je wat je zelf het allerliefste doet?

De juiste keuzes maak je vanuit een positieve mindset. Op het moment dat je stress ervaart en je stressgedrag en daarmee negatief denken toestaat, schakel je jouw heldere denken uit. Vaak gebeurt dit onbewust. Breng het in je bewustzijn, zodat je het voor jezelf herkent. Het zijn waardevolle signalen.

Weet dat geluk jouw succes creëert en niet andersom. Als je geluk uitstraalt, straal je energie uit, wat weer leidt tot positieve interacties. Neem de regie in eigen hand en kies ervoor om te werken aan een positieve mindset vanuit je eigen kracht en vol (zelf)vertrouwen.

‘Verandering begint met vertrouwen; in jezelf, in anderen en in samenwerken’

Wil jij jouw zelfinzicht vergroten en werken aan meer zelfvertrouwen? Neem dan gerust contact met mij op.

Monique Bruil
Eigenaar BSmart Communication / Ontwikkelingspartner / PCM Trainer en Coach / Auteur van het boek ‘In 10 stappen zelfbewuster samenwerken’.

Bel mij direct!