Hoe ervaar jij alle plotselinge veranderingen, de onzekerheden, het vanuit huis werken? Ben jij je ervan bewust welke impact het op jou en op jouw werk heeft?

 • Focus jij je op de feiten en wil je strak georganiseerde online sessies met duidelijke afspraken?
 • Deel je graag jouw mening over de corona maatregelen en de impact ervan?
 • Geniet je van het thuiswerken en kun jij je door de rust om je heen veel beter concentreren?
 • Zoek je de gezelligheid op door tussendoor te FaceTimen en appen met vrienden en collega’s?
 • Verheug jij je iedere dag weer op nieuwe grappige filmpjes zodat je ‘ff’ een leuke break hebt?
 • Zie je juist uitdagingen in deze roerige tijd en wil je dat collega’s aanhaken bij jouw initiatieven?

Wat zijn jouw ervaringen? De manier waarop we naar de wereld kijken zegt veel over ons voorkeursgedrag en onze persoonlijke behoeften.

Onze dominante perceptie bepaalt onze primaire blik op de wereld

Onze dominante perceptie belicht een bepaald deel van de werkelijkheid, waardoor andere delen vervagen. Ben jij je ervan bewust dat het onze eigen interpretatie van de werkelijkheid is? Waardoor ons denken, voelen en doen beïnvloed wordt. En wat ons gedrag, onze focus en de manier van communiceren bepaalt. Het is heel goed mogelijk dat jouw collega’s/de mensen om je heen vanuit een andere perceptie werken en leven. Zeker in tijden van spanningen en onzekerheid worden onze dominante percepties en daardoor onze primaire kijk op de wereld sterker, omdat we dan van nature minder flexibel zijn. Met al snel als resultaat; miscommunicatie, irritatie en een stroeve samenwerking,  tijdverlies en resultaatvermindering. En dat is juist wat we nu niet willen!

Het belang van een open mindset

Je flexibel opstellen vanuit een open mindset draagt bij aan succesvol ondernemen. Bekijk de werkelijkheid ook vanuit andere percepties om het plaatje compleet te krijgen. Leg contact met een collega of met een organisatie die vanuit andere drijfveren, strategieën of doelstellingen opereert. Of lees een artikel dat geschreven is vanuit een compleet andere optiek als van waaruit jij van nature denkt en doet. Heb een open gesprek met collega’s over de huidige issues en filosofeer over innovatieve oplossingen. De percepties waarmee je dan in contact komt kunnen heel verrassend zijn! Ze kunnen zelfs fout lijken. Net zoals de persoon met de andere perceptie jouw (werk)wijze maar vreemd kan vinden. Inzichten die je krijgt vanuit een open mindset kunnen heel verhelderend zijn. Laat je verbazen! Communicatie vanuit nieuwsgierigheid naar andere percepties kan heel verrijkend zijn 🙂

Ben jij leidinggevende; zorg dan dat je weet wat jouw teamleden op dit moment werkelijk doen en ben erop bedacht dat je niet handelt vanuit de perceptie wat jij denkt dat ze doen. Stel open vragen. Vertel over jouw uitdagingen. Geef persoonlijke aandacht, geef verantwoordelijkheid en verwacht toewijding. Stel deadlines en prioriteiten vanuit overleg. Plan een brainstormsessie in. Doe iets verrassends in positieve zin.

Voor de werknemers; ben je er van bewust dat je niet altijd op de hoogte bent van de uitdagingen waar jouw leidinggevende op dit moment mee te maken heeft. De targets die toch gehaald moeten worden, de belangen die onverminderd spelen, de organisatorische struikelblokken die de huidige werkwijze met zich meebrengt en die getackeld moeten worden zonder jou daarmee ook nog eens lastig te vallen. Geef inzicht in jouw visie en ideeën. Doe voorstellen. Denk mee. Vertel wat voor jou prioriteit heeft en waarom.

Pas in elke rol op voor vooringenomenheden, over elkaar praten, aannames en interpretaties, eigengereidheid,  terughoudendheid, overrulen van voorstellen, aanpassen of “laat dan maar”-gedrag terwijl het niet goed voelt.

Een aantal aandachtspunten voor een prettige en succesvolle samenwerking op een rijtje:

 • Blijf open minded! We zijn een variatie van elkaar.
 • Maak persoonlijk contact.
 • Ben geïnteresseerd.
 • Stel open vragen (wie.., wat.., waar.., hoe.., wanneer.., welke..).
 • Deel je ideeën.
 • Doe suggesties.
 • Vertel wat je bezighoudt.
 • Overleg en bespreek prioriteiten en verantwoordelijkheden.
 • Leg hete hangijzers op tafel i.p.v. eronder.
 • Verbaas je over de variaties in perceptie, in visie en behoeften en gebruik het om mensen in hun
 • kracht te zetten; om een project een boost te geven; om de organisatie te innoveren.
 • Last but not least: maak ruimte voor humor en grapjes:-)

Ik wens jullie allemaal heel veel succes met alle ontwikkelingen die nu spelen, blijf positief en blijf gezond!

#SamenSterk #Durftedoen

Bel mij direct!