Wennen we een beetje aan het thuiswerken? Een modus gevonden, of komen de muren juist op je af? Onze trainer Monique Bruil-Nijboer deelt haar ervaringen van de afgelopen weken. Ze zoomt in op haar eigen gezin. Inzicht in elkaar en in jezelf is volgens Monique de sleutel om de lieve vrede te bewaren.

Het gewone ritme
Van nature ben ik logisch denkend en in staat dingen te regelen en te organiseren. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel, hou van regelmaat en structuur en ben erg resultaat- en doelgericht. Wat voor mij werkt, is zoveel mogelijk het gewone ritme aanhouden. Dat betekent dat we op tijd opstaan en na het ontbijt aan de slag gaan zoals we normaal doen. De kinderen beginnen met hun huiswerk en ik start met mijn werkdag. Halverwege de dag nemen we bewust de tijd om met elkaar te lunchen. In de middag herhaalt het zich eigenlijk. Ik sluit iedere dag af door naar buiten te gaan. Vaak gaat één van m’n kinderen dan mee, maar niet altijd.

Zorg dat je weet waar de behoefte van de ander in zit
Als je ineens zoveel op elkaars lip zit, moet je natuurlijk wennen. Ook bij ons was het uitvinden wat werkt. Dat is dan ook een belangrijke vraag geweest: wat werkt voor mij én voor de rest van mijn gezin? Om te zorgen dat je het thuiswerken leuk houdt, is het van belang dat je daarbij stil staat. Kijk naar wat de ander nodig heeft, dat kan zomaar iets heel anders zijn dan wat jij prettig vindt. Mijn man heeft bijvoorbeeld écht behoefte aan tijd voor zichzelf. Hij werkt in de zorg en daarom is het nu extra belangrijk dat er ruimte is voor die behoefte. Ik zorg er dan ook voor dat hij de woonkamer soms voor zichzelf heeft. Mijn zoontje heeft juist een uitlaatklep nodig, even iets leuks doen. Dus staan we na het eten geregeld te dansen in de woonkamer. Niet dat ik daar altijd zin in heb, maar hij wel. En daar krijg ik dan weer energie van. Of hij gaat op de mountainbike mee als ik de hond uitlaat. Daar heeft hij niet altijd zin in, maar het is wel goed voor hem. En mijn dochter vindt het heel fijn om tussendoor echt even dingen samen te doen, zoals gezellig met elkaar koken.

Zelfinzicht is nodig om je behoeften in te vullen
Ook sta ik bewust stil bij wat ik nodig heb. Ik kan bijvoorbeeld niet werken in drukke ruimtes. Met al dat thuiswerken kan dat knap lastig zijn. Daarom probeer ik zoveel mogelijk een stille ruimte op te zoeken als ik een gesprek voer, bijvoorbeeld. Ik heb ook gemerkt dat al het nieuws mij beïnvloedde. Te veel nieuws heeft effect op je eigen denken en doen. Als je niet uitkijkt, dan kom je in een negatieve spiraal. Dat ligt nu écht op de loer. Zoek uit wat jij nodig hebt om mentaal fit en positief te blijven. Zelf kijk nog maar één keer per dag het journaal. En stel ik doelen. Dat is uitdagend, nu mijn werk voor een deel is stilgevallen. Om toch te kunnen werken aan doelen, heb ik ambities en plannen opgepakt waar ik voorheen geen tijd voor had. En daarnaast volg ik online sessies en trainingen, puur om geprikkeld en in ontwikkeling te blijven.

Dansen in de woonkamer
Voordat je nu denkt: lekker dan met al die doelen, maar dat is mij echt te veel nu. Maak het klein! Je kunt jezelf ook iedere dag een klein doel stellen. Ik wil vandaag met z’n allen koken. Ik wil vandaag proberen te genieten. Ik wil vandaag een half uur lezen. Zolang je maar íets doet dat bijdraagt aan jouw energie. Dus ga dansen in de woonkamer. Pak een boek. Zoek contact. Wat dan ook. Ook als je bang of onzeker bent. Juist dan! Laat je gevoel van angst er zijn, maar zet daar dingen tegenover die je energie geven. Dan kun je veel beter dealen met onzekerheden en angsten. En hou je het thuis echt leuk, voor jezelf en voor anderen.

Deze blog is speciaal geschreven voor Process Communication Nederland en kun je ook terug vinden op hun pagina.

Bel mij direct!