Soms is het tijd om los te laten, gewoon omdat het niet meer bij je past. Of om even afstand te nemen van een dierbare relatie, puur omdat de goed bedoelde adviezen je afremmen om je eigen ambities waar te maken, en te gaan doen waar jij echt blij van wordt.

Dergelijke beslissingen voor jezelf nemen is soms doodeng, en soms ook verdrietig. Het lijkt makkelijker om vast te houden aan wat je had, om te blijven en jezelf aan te passen zodat je bijvoorbeeld je baan niet kwijtraakt en geen mensen kwijtraakt die je lief zijn. Doen wat je kent, is vaak makkelijker dan iets nieuws aangaan waarvan je nog niet weet hoe het moet of wie daar dan voor je zal zijn. Verder gaan op je eigen pad doe je niet alleen door los te laten. Het is vooral stoppen met aanpassen en bewust voor jezelf kiezen.

Ik ben er voor je, dus ik doe ertoe
Bij elke aanpassing die je doet in je leven, bij wie dan ook, raak je een stukje van jezelf kwijt. Je geeft jezelf steeds weer een beetje aan die ander, omdat je denkt dat diegene dit van je verlangt of nodig heeft.

Wanneer je dit herkent, dan doe je dit waarschijnlijk al vanaf jongs af aan. Je weet niet beter dan dat dit is wat je hoort te doen: je aanpassen, jezelf steeds een beetje weggeven, voldoen aan de verwachtingen van de ander. Simpelweg omdat dit de manier was waardoor je het gevoel had dat je ertoe deed, dat je nodig bent en belangrijk bent (voor de ander), oftewel dat je gezien werd. Van kinds af aan heb je daar (onbewust) je bestaansrecht aan ontleend. Ik zorg, ik regel, ik werk hard, ik doe mijn best, ik ben sterk, dus ik ben. Ik ben er voor je, dus ik doe ertoe.

Erkenning en waardering
Vaak ben je (onbewust) gaan handelen naar wat anderen van je vinden, en gaan invullen wat zij denken dat goed voor jou is om te doen. Het is een erkenning die je bent gaan herkennen als waardering. Als ik maar goed mijn best doe, doe wat anderen zeggen, laat zien dat ik sterk ben, dan vinden ze me lief of dan zien ze hoe goed ik ben.

En dan komt er een moment dat je jezelf ‘uitschakelt’, gewoon omdat je dit anders niet meer volhoudt. Het kan heel lang goed gaan, omdat je het ervaart als een soort waardering, het je dient en je denkt dat je er blij van wordt. Leven vanuit een ‘dubbele agenda’. Je denkt dat je het nodig hebt voor jezelf (even los van de ander) en leeft onbewust vanuit angst.

Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Is dit de manier waarop jij jezelf wilt verbinden aan anderen?
  • Is dit de manier zoals jij echt wilt zijn?
  • Voel je hoe je leegloopt op deze ‘verplichtingen’?
  • Durf jij los te laten, en onvoorwaardelijke te kiezen voor jezelf?

Jezelf onvoorwaardelijk waarderen
Loslaten wat je lief is, kan van alles zijn: een persoon, je werk, je partner etc. Wanneer je voelt dat het jou niet meer dient, is het tijd om voor jezelf te bepalen wat ervoor nodig is om te doen wat JIJ nodig hebt. Je altijd aanpassen wordt een vorm van vechten voor en tegen jezelf.
Het is een innerlijk proces dat zich al lange tijd ‘onder water’ afspeelt. Tot het moment dat je wakker wordt en ziet wat er werkelijk gebeurt. Het moment waarop het tijd is om jezelf de erkenning te geven die je verdient. Niet langer voldoen aan de verwachting van de ander. Jezelf onvoorwaardelijk accepteren en waarderen en te doen waar jij blij van wordt.

Door te doen waar jij blij van wordt, kun je er ook voor de ander zijn
Wanneer jij je blijft aanpassen aan de ander, doe je niet alleen jezelf tekort, vaak ook de ander. Door zo te handelen hou je zelf in stand dat jij overal voor moet zorgen, of alles moet regelen, en krijgt de ander niet de kans om het zelf te doen. Zo creëer je je eigen beperkingen, vanuit verbindingen met mensen waarin je je niet fijn voelt of plekken die niet goed voor je zijn. Onbewust heb je jouw eigen keuzes gemaakt en sta jij zelf toe dat het gebeurt.

Het mooie van kiezen voor jezelf, is dat je gaat doen waar jij blij van wordt. Door gehoor te geven aan je eigen behoeften. En door dit te doen zorg je indirect ook voor de ander, alleen nu door te doen wat echt nodig is. Deze vorm van dienstbaar zijn gaat als vanzelf, je hoeft er vaak geen moeite voor te doen. Het is niet langer jouw verantwoordelijkheid, en je creëert je eigen kansen. Daarbij komt dat de ander kan gaan doen wat hij zelf wil en kan. Jij hoeft alleen maar je mooie zelf te zijn. Volg je hart en zet de stap die jij voor jezelf wilt zetten.
En ja, voor jezelf kiezen is niet altijd hetgeen waar je direct voor durft te gaan, wat je direct blij maakt of in een flow brengt. Het verlangt van je dat je mag loslaten wat je altijd hebt gedaan. Met dit loslaten komen vaak ook de nodige emoties vrij, zoals verdriet, boosheid, teleurstelling, onzekerheid en twijfel.

Geef gehoor aan je eigen behoeften en leer vertrouwen op jezelf
Het is tijd om gehoor te gaan geven aan je eigen behoeften, om te gaan staan voor waar jij blij van wordt en te voelen dat je het waard bent om jezelf te geven wat jij nodig hebt. Het is tijd om los te laten wat niet meer bij je past en afstand te nemen van wat jou klein houdt en steeds vaker ondermijnt. Het is tijd om te beseffen dat je je eigen weg kunt gaan. Het is tijd om jouw eigen kansen te creëren.

‘Verandering begint met vertrouwen; in jezelf, in anderen en in samenwerken’
Ga ervoor en maak het verschil!

Wil jij jouw bewustwording vergroten en werken aan meer zelfvertrouwen? Neem dan gerust contact met mij op.

Bel mij direct!