Als mens hebben we allemaal een missie, niemand uitgezonderd. Je hebt een persoonlijk doel en doet er goed aan om je natuurlijke talenten in te zetten bij het volbrengen van jouw missie. Maar wat zijn dan je talenten en hoe kun je jouw talenten ontdekken?

Weet jij wat jouw missie is of laat jij jezelf leiden door verwachtingen van anderen, zonder een gevoel van richting, en zonder gehoor te geven aan je eigen behoeften, aan je eigen waarden? Gaat je leven vaak alle kanten op: is er geen regie, geen vervulling, geen geluk? Ben je ervan overtuigd dat je van belang bent, er als mens zakelijk en/of privé toe doet, of juist dat je leven zinloos is en geen betekenis heeft?

Mensen die hun leven leiden vanuit een persoonlijke missie herken je direct. Ze stralen kracht en energie uit, staan positief in het leven en zijn vaak succesvol in de dingen die ze doen. Ze hebben een aanstekelijk enthousiasme en gaan vol passie en overgave voor dingen. En vooral: ze weten precies waar ze mee bezig zijn. Ze weten mee te bewegen, zijn veerkrachtig, weerbaar en creëren hun eigen kansen.

Je talenten, je persoonlijke kwaliteiten spelen een belangrijke rol in het vinden en vervullen van jouw missie.

Je persoonlijke talenten
Je talent is je natuurlijke gave om bepaalde dingen goed te doen. Talenten kosten je doorgaans geen moeite, het gaat vanzelf. Het zijn je natuurlijke kwaliteiten, sterke eigenschappen die je al van jongs af aan in zet. Uiteraard is het belangrijk dat je ze wel ontwikkelt. Dit geldt voor elk talent. Door ze in te zetten ben je in ontwikkeling en groei je zowel zakelijk als privé.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende definities:

 • Talent is een aangeboren kwaliteit.
 • Vaardigheid is een aangeleerde bekwaamheid ten dienste van een talent.
 • Verworvenheid is een handeling die je door oefenen geleerd hebt (zoals lopen, fietsen, zwemmen).

Leer je talenten herkennen
Waarschijnlijk heb je weleens ervaren dat je ineens dingen weet die je eigenlijk niet kon weten of dingen kunt die je nooit echt hebt geleerd. Je hebt er nooit les in gehad, niemand heeft het je ooit voorgedaan of uitgelegd en toch gaat het je enorm goed en vanzelfsprekend af. Dat is je talent! Je herinnert je spontaan weer hoe het moet, zonder erover na te denken.

Sommige talenten ontmoet je meteen in je jeugd, andere komen later in je leven tot uiting. Pas als je leert koken, weet je of je een talent voor koken hebt. Om zo maar een voorbeeld te noemen. Door dingen te doen ervaar je wat je van nature goed afgaat en ook welke kwaliteiten je voor jezelf graag verder ontwikkelt.

 

In mijn boek ‘In 10 stappen zelfbewuster samenwerken’, de trainingen en coaching deel ik praktische tips met je die jou gaan helpen je communicatie en motivatie te versterken en te gaan voor méér plezier en resultaat.

Direct bestellen

 

Wat zijn jouw talenten?
Vier manieren om je talenten te ontdekken middels zelfreflectievragen.

 1. Wat doe je graag? Waar word jij oprecht blij van?
  Bezigheden die je graag doet zijn altijd gekoppeld aan talenten. Door te kijken waar je blij van wordt en wat je met enthousiasme doet, leer je jouw talenten herkennen. Sommige talenten zijn zo vanzelfsprekend dat je ze nauwelijks als een talent herkent: ‘dat is toch logisch, dat kan toch iedereen?’ Je mag je bewuster worden van je eigen talenten en trots zijn op hetgeen je doet.
 2. Wat wil je heel erg graag doen? Op wie ben je jaloers en wat zegt dit over jouw talenten?
  Kijk naar je verlangens. Als je er diep vanbinnen naar verlangt om mensen iets uit te leggen, als je bijvoorbeeld met je poppen al schooltje speelde, dan kan het heel goed zijn dat jij dit leraar-talent zelf ook hebt. Je kunt immers niet naar iets verlangen dat je niet zelf in potentie bezit.
 3. Welke dromen koesterde je als kind? Wat wilde je later worden?
  Wat wilde jij als kind heel graag worden/bereiken? Veel volwassenen zijn hun dromen vergeten, of kwijtgeraakt en durven niet meer te dromen. Vaak doordat ze zijn gaan doen wat anderen van hen verwachten. Terwijl elke jeugddroom wijst naar een talent! En je mag vertrouwen op je eigen talenten.
 4. Heb je momenten gehad waarin je ineens wist wat je wilde?
  Dit zijn momenten waarop je je bewust wordt van jouw missie, van jouw persoonlijke doel. Kijk eens terug naar dit soort momenten in je leven; waar werd je enthousiast van, waardoor wist je ineens wat je wilde, waar ging je hart sneller van kloppen? Bijvoorbeeld iemand houdt voor het eerst een camera vast, kijkt door de lens en weet direct dat hij fotograaf wil worden. Dit soort momenten maken je bewust van je talent.

Wanneer weet je of iets een talent van je is?
Maak een lijst met dingen die nu, na het lezen van bovenstaande vragen, spontaan in je opkomen. Hieronder staan algemene suggesties die tevens helpen om jouw bewustwording te vergroten als het gaat om je talenten. Wat niet wil zeggen dat je voor een talent alle onderstaande punten moet herkennen. Kijk maar eens wat jij voor jezelf herkent of wilt inzetten.

Iets is een talent als:

 • Iets voor jouw gevoel als vanzelf gaat en je erin uitblinkt.
 • Het je geen moeite kost om het aan te leren, het komt je aanwaaien.
 • Het steeds je belangstelling triggert.
 • Het iets is waar je blij van wordt, iets wat je graag doet.
 • Het iets is waar je altijd mee bezig zou kunnen zijn, wat nooit gaat vervelen.
 • Het iets is wat je in anderen bewondert.
 • Het iets is waar je als kind al naar kon verlangen.
 • Het iets is waarvoor je, meestal tot je eigen verbazing, bevestiging en complimenten van anderen krijgt.
 • Het iets is wat je gewoon kunt, en je geen idee hebt waar je het vandaan haalt.
 • Het iets is wat je al lange tijd in je leven doet en dat zich automatisch verder ontwikkelt.
 • Het iets is wat je zo vanzelfsprekend vindt om te doen dat je vergeet dat het een talent van je is.

Ga aan de slag met al je talenten, door te doen waar jij blij van wordt

Wil jij jouw zelfinzicht vergroten en vanuit persoonlijk leiderschap je communicatie en motivatie versterken? Neem dan gerust contact met mij op.

Monique Bruil
Eigenaar BSmart Communication / Ontwikkelingspartner / PCM Trainer en Coach / Auteur van het boek ‘In 10 stappen zelfbewuster samenwerken’.

Bel mij direct!