En dan ineens is alles je te veel, en wil je nog maar één ding; RUST.

De kinderen naar school brengen, snel naar kantoor, kinderen uit school halen, direct doorrijden naar zwemles, langs de supermarkt voor de boodschappen, nog even een online meeting met collega’s, en oh ja; dan moet je natuurlijk ook nog sporten, je ouders niet vergeten terug te bellen, kinderen op bed leggen, ……..HELPPPPP!

Hoe krijg je rust in je hoofd als je dit soort dingen allemaal op één dag, van jezelf, moet doen?

Op het moment dat je wordt opgeslokt door je gedachten en zorgen over wat je allemaal moet doen, kun je je ineens overwerkt voelen, volledig in beslag genomen en druk, druk, druk. Waar is de ruimte voor jezelf gebleven?

Wat er op je lange to-do-lijst mag komen te staan is: een leuk mens zijn en genieten. Ik weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Want, zeg nou zelf, anders had je dit natuurlijk al lang gedaan.

 

Voorkom burn-out door zelfbewuster te werken. In mijn boek ‘In 10 stappen zelfbewuster samenwerken’, de trainingen en coaching deel ik praktische tips met je die jou gaan helpen je communicatie en motivatie te versterken en te gaan voor méér plezier en resultaat.

Direct bestellen

 

Met deze 7 stappen creëer je meer rust in je hoofd:

1 Plan je agenda minder vol
Moet je écht vandaag die boodschappen doen? Is het écht een probleem als je een keer niet bij die wekelijkse vergadering bent? Op het moment dat jij deze vragen met nee beantwoordt, betekent dit dat het dus ook anders kan. Dus: schrap vandaag tenminste één ding uit je agenda en besteed de vrijgekomen tijd aan jezelf en de mensen die belangrijk voor je zijn. Even niets doen, creëert rust.

2 Geniet van de kleine dingen
Stop met rennen van hot naar her en sta eens bewust stil bij wat je aan het doen bent. Even geen sociale media bij je eerste kop koffie, en gewoon genieten van de warme mok in je handen en die heerlijke eerste slok. Niet blijven doorwerken in je pauze, en jezelf de ruimte en tijd gunnen om van je pauze en het sociale contact met collega’s te genieten. Zintuigelijke prikkelingen hebben een positief effect op lichaam en geest; kijk, voel, ruik, proef: je zult versteld staan van hoeveel fijne momenten je normaal door de ‘waan van de dag’ mist.

3 Wees je bewust van hoe je je voelt
Ga tenminste eens per dag heel bewust na hoe het met je gaat. Voel je je goed, of merk je dingen op bij jezelf waardoor je je eigenlijk niet zo goed voelt? Wees open, eerlijk en veroordeel jezelf niet. Als iets even niet zo lekker loopt, kan het helpen de betreffende gevoelens voor jezelf te benoemen. Zoals: Ik ben gefrustreerd, omdat manlief alweer zijn afspraken niet is nagekomen. Of ik ben enorm teleurgesteld omdat ik die belangrijke opdracht misgelopen heb. Even stilstaan bij hoe je je voelt helpt om afstand (ruimte) te creëren en te relativeren.

4 Vind ruimte in je hoofd 
Je gedachten zijn altijd in beweging, en door steeds weer aan hetzelfde te denken, of door hard te proberen er juist níet aan te denken, ga je nog meer piekeren en stressen. Als je leert om jezelf minder te identificeren met je gedachten, draagt dit bij aan het verminderen van je zorgen en stress. Mediteren kan hierbij helpen. Gun jezelf een moment voor jezelf, merk je gedachten op, en laat ze dan weer gaan. Plak geen label op wat je denkt en vindt er helemaal niks van, laat je gedachten even aan je voorbijgaan. En focus terwijl je dit doet op je ademhaling. Door rustig in en uit te ademen.

5 Blaas stoom af
Fysieke inspanning is een goede manier om spanningen in je lichaam kwijt te raken en je hoofd leeg te maken. Elke sportieve, fysieke inspanning is goed. Zo werkt yoga heel goed tegen stress, en draagt het bij aan het verminderen van angsten en depressieve gevoelens. Ga jij liever tennissen of geef je de voorkeur aan stevige mountainbike tocht: leef je uit. Het gaat erom dat je met je aandacht even helemaal bij je lichaam bent door lekker actief bezig te zijn.

6 Open je hart
Zit je hoofd vol, dan kan een vriendelijk woord en erkenning van iemand anders wonderen doen. Zelf vriendelijk zijn is minstens zo waardevol. Geef jezelf eens wat vaker een compliment, en verricht een goede daad. Vriendelijkheid wordt gelinkt aan een groter geluksgevoel, een gezonder hart en positievere interacties en relaties. ‘Wie goed doet, goed ontmoet’. Pas die vriendelijkheid ook zeker toe op jezelf: het hoeft niet allemaal perfect.

7 Creëer een veilige, comfortabele plek
Zorg dat je thuis een plek voor jezelf hebt, waar je de stilte kunt opzoeken en tot rust kunt komen. Dit kan een fijne stoel zijn met uitzicht op de tuin, een comfortabele bank waar je relaxt een boek kunt lezen, een warm bad waar je na een drukke dag even heerlijk kunt ontspannen; zolang het maar een plek is waar jij je prettig en veilig voelt. Steek kaarsjes aan, zet een lekker muziekje op, haal rustig adem en ontspan.

Lijkt het jou waardevol om je zelfinzicht te vergroten en je communicatie en motivatie vanuit persoonlijk leiderschap te versterken. Neem dan gerust contact met mij op. Als PCM® Trainer en Coach help ik je graag op weg.

Monique Bruil
Eigenaar BSmart Communication / Ontwikkelingspartner / PCM Trainer en Coach / Auteur van het boek ‘In 10 stappen zelfbewuster samenwerken’.

Bel mij direct!