‘Het was een bijzonder jaar!’
‘Ja’, zei ze, ‘heel akelig.’
‘Ja’, zei hij, ‘super interessant.’

En toen viel het gesprek stil. Wat was 2020 nou; heel akelig of super interessant? Of … allebei? Het is maar hoe je het bekijkt; deze verschillende werkelijkheden. Kun jij ze naast elkaar zien? Of heb je een duidelijke voorkeur? Er zijn nog vele andere perceptie-variaties over 2020, zoals zwaar of licht; onrustig of eindelijk rustig; verdrietig of vol mooie momenten; uitdagend of saai….

Ieder van ons heeft ze; percepties. Ze laten ons verschillende werkelijkheden zien die we met elkaar kunnen verweven als onze blik niet vernauwd is. Als die blik wel vernauwd is omdat we niet lekker in ons vel zitten, lijkt er maar 1 perceptie te zijn of is het alsof percepties niet stroken met elkaar. Dan ontstaat er verwarring, onbegrip en in het ergste geval een conflict. We ervaren dan geen ruimte om open te staan en af te stemmen op de andere perceptie en een goed gesprek verzandt dan snel in miscommunicatie en stressgedrag.

Het is maar hoe je de medaille bekijkt
Als je de wereld inkijkt en je focust op de mensen in de zorg die overbelast zijn en door moeten omdat het aantal ernstig zieken als gevolg van de coronapandemie nog steeds niet afneemt en eerder toeneemt, dan is de situatie zorgwekkend. En is het heel akelig wat er gebeurt.
Als je de wereld inkijkt en je focust op wat corona voor initiatieven en innovaties heeft losgemaakt, dan is deze periode super interessant en boeiend. Want dat hadden we niet voor mogelijk gehouden op een zo korte termijn.

Beide percepties bezien de waarheid. En staan naast elkaar, tenminste, als je kunt switchen van perceptie. Want alleen dan kun je de twee kanten van het verhaal ook los van elkaar zo zien. De ‘twee kanten van de medaille’.
Daarvoor moet je, zoals ik hierboven al zei, wel lekker in je vel zitten, want hoe meer stress je ervaart, hoe lastiger het wordt om van perceptie te wisselen en erger nog, je zult de neiging hebben om vast te lopen in je eigen perceptie. Want, om in de metafoor te blijven: je hebt dan de energie niet meer om de medaille om te draaien of je staat er zelfs niet bij stil dat er ook nog een andere kant is. Je brein houdt door stress deurtjes dicht. Jouw focus vernauwt. De werkelijkheid van jouw kant van de medaille is dan de waarheid. “Zeker te weten”.

Alertheid
We leven in een periode waarin er gevaar dreigt van het virus, waarin maatregelen steeds wijzigen, waarin we op moeten passen, regels moeten naleven, waarin dingen anders gaan dan anders. En dat maakt ons alert.
Het grote nadeel van alertheid is dat het ons stress-systeem aanwakkert en als dat systeem aan staat, dan gaan er dus deurtjes dicht, wordt onze focus strakker en zijn we minder flexibel. En die starheid, die we o.a. zien in meningen die steviger worden, standpunten die verharden en gevoel wat gevoed wordt door angst, zorgt ervoor dat het bewegen tussen verschillende percepties lastiger wordt. De medaille plakt vast en er blijft maar 1 kant zichtbaar. Jouw waarheid is de waarheid. Denk je. “Het is echt zo.”
En dat geeft gedoe. Creëert onbegrip. Voedt verwijten en beschuldigingen. Vermindert zelfreflectie. Gedrag wordt geladen met negatieve emoties.
En dat is wat ik zie in mijn werk en om me heen. De lontjes worden korter.

Ont-spanning
Wat dan nodig is, is spanning ontladen. Ontspanning, innerlijke rust en bijtanken. Op een manier die bij jou past; die jou positieve energie geeft.
Mij helpt het om te wandelen in de natuur. Even bij te praten met mijn zusje die in Zweden woont. Een pot thee te zetten en die starend uit het raam op te drinken met een stukje chocolade erbij. Keihard meebrullen met ‘FY’ van Lily Allen werkt trouwens ook heel goed voor mij:-).
Ook jij weet of kunt ontdekken wat voor jou werkt om lekkerder in je vel te zitten en ineens weer verschillende kanten aan een medaille te zien. Want dan staan de deurtjes in jouw hoofd open en gesprekken en acties worden dan super interessant, waardevol, fijn, inspirerend, uitdagend en leuk. Gewoon doen dus…
… voor een ontspannen en gezond 2021!!

Deze blog is geschreven door collega PCM trainer Hetty Jansen-Verhagen. De blog kun je ook vinden op de pagina van Process Communication Nederland.

Bel mij direct!