Bied jij anderen graag de helpende hand, een luisterend oor en een schouder om op uit te huilen? En zet jij anderen daarbij vaak op de eerste plaats?

Door anderen vaak op de eerste plaats te zetten, ben jij zelf meestal als laatste aan de beurt. Misschien wil je best meer voor jezelf kiezen, en toch; er zijn zoveel verzoeken en verplichtingen van familie, vrienden en werk, waardoor dit voor je gevoel niet lukt. De kans bestaat dat je op een gegeven moment vastloopt: doordat je steeds weer gehoor blijft geven aan de behoefte van de ander door hen een plezier te doen.

Doe jij van nature mensen graag een plezier?
In meer of mindere mate doet iedereen zijn best om zichzelf te bewijzen. Bij sommige mensen is deze drang sterker dan bij anderen.
Doe jij een ander van nature graag een plezier, dan voel je jezelf vaak verantwoordelijk voor de gevoelens en het welzijn van anderen. Je bent zorgzaam en je wilt een ander niet kwetsen. Soms gaat het zelfs zover dat je dienstbaar zijn aan anderen ziet als je enige doel in het leven. Onbewust ben je ervan overtuigd dat anderen een plezier doen het zichtbare bewijs is van je goedheid, het kan ook zijn dat je hebt geleerd om altijd eerst voor anderen te zorgen. Het leven van iemand die anderen graag een plezier doet gaat vaak gepaard met innerlijke conflicten. De kans bestaat dat je je minder geliefd voelt. Doordat je vanuit het plezier doen voor een ander, verantwoordelijkheden op je neemt die niet bij je horen. En toch voelt het soms als onmogelijk om hierin iets te veranderen, want het is dan naar eigen zeggen ‘egoïstisch’ om voor jezelf te kiezen en jezelf eerst een plezier te doen.

Welke vorm van ‘pleasen’ herken jij voor jezelf?

Het opofferen
Het kan zijn dat je jezelf zodanig opoffert dat het niet in je opkomt om rechtstreeks over iets of iemand te klagen. Dit zal de groeiende boosheid in je niet stoppen. Je voelt je schuldig vanwege je boosheid omdat die emotie niet liefdevol is. Je hebt het gevoel dat je aan alle verwachtingen van anderen moet voldoen. En waakt er voor iets te doen waar een ander vraagtekens bij heeft.

Het twijfelen en moeite hebben met het nemen van beslissingen
Je bent onzeker en twijfelt veel aan jezelf. Waardoor je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent en niet in staat bent om die zeurende, achtervolgende innerlijke stem tot zwijgen te brengen. Je blijft geven, geven en geven, in de hoop dat je zo je innerlijke stem kunt stoppen.

Ik geef gewoon veel
Ben je voor je gevoel iemand die geeft en vastzit in verplichtingen richting anderen? Dan geef je niet op een natuurlijk manier, vanuit empathie en mededogen. Je geeft dan omdat niet-geven voor jouw gevoel slecht is. En in de hoop dat mensen je aardig vinden en waarderen om wie je bent. Je bent bang dat mensen die je aardig vindt je verlaten zodra je stopt met geven. Het geven is dan geen ‘geschenk’, onbewust doe je dit dan omdat je je schuldig voelt.

“Schuldgevoelens zijn goed”. Deze zin is niet alleen door mensen bedacht die anderen graag een plezier doen. Wel zien mensen die anderen graag een plezier doen, schuldgevoelens als een soort leidraad. Velen van ons hebben geleerd dat schuldgevoelens ons vertellen dat we iets verkeerd hebben gedaan. In werkelijkheid zijn schuldgevoelens een vorm van bezorgdheid waarvan je soms erg in de war kunt raken. Doordat je je schuldig voelt kun je niet meer objectief en positief naar de wereld kijken. Vanuit het schuldig voelen ga je gebukt onder de misvatting dat jij verantwoordelijk bent voor de gevoelens en het welzijn van de mensen in jouw leven.

Wat kun je zelf doen?
3 Tips die helpen bij het stoppen met pleasen en starten met kiezen voor jezelf.

Stap 1: In welke ‘pleasegedrag’ herken jij je het meest?
Het is goed om eigen gedragspatronen te herkennen. Lees de omschrijvingen hierboven nog eens door en ga voor jezelf na wat je bij jezelf herkent. En in welke situaties heb je hier last van?

Stap 2: Wie ben jij als je niet zou ‘pleasen’?
Kijk eens terug op een moment dat voor jou niet prettig voelde en waarbij je last had van je gedrag. Stel je dan nu eens voor hoe het zou zijn om jezelf toe te staan te zeggen: “Nee dank je, vandaag niet” of “Misschien is dat iets voor iemand anders”. Of om met jezelf af te spreken “Ja, ik zeg een keer nee”. Hoe voelt dat? Kun je het ‘pleasen’ hierdoor meer loslaten en mag je van jezelf meer gehoor geven aan je eigen behoeften? Wat zou het effect hiervan zijn op jouw eigen gemoedstoestand?

Stap 3: Omarm je gevoelens
Het lastige van ‘pleasen’ is dat je het niet doet omdat je er per definitie ongelukkig van wordt. Het is een strategie die je tot nu toe regelmatig geholpen heeft. Het liefst ervaar je dankbaarheid en liefde, en heb je geen schuldgevoelens. Wanneer je merkt dat je aan het ‘pleasen’ bent, probeer dan een keer nee te zeggen en voor jezelf te kiezen. Of dat nou lukt of niet: omarm jezelf door onvoorwaardelijk van jezelf te houden. Wat jij voelt is doet er wel degelijk toe. Door meer in verbinding te staan met jezelf, krijg je meer kracht om te reageren zoals je eigenlijk zou willen. En wanneer je dan welverdiend je kwartiertje in de zon hebt gepakt… Probeer dan met een vriendelijke glimlach deze nieuwe versie van jezelf wat extra liefde te geven.

Het herkennen van je eigen drijfveren en het versterken van je communicatie en motivatie maakt dingen duidelijk. Waardoor je met meer plezier en resultaat kunt gaan voor de dingen die voor jou belangrijk zijn. In mijn boek “In 10 stappen zelfbewuster samenwerken” lees je hier meer over. 

Bel mij direct!