Yes, weer bij elkaar!

“We zien elkaar nu weer voor het eerst sinds maanden, nee, sinds een half jaar!”, was het eerste wat me steeds werd verteld door de teams die ik de afgelopen paar maanden heb getraind in conflicthantering, in het Process Communication Model, in hoe je elkaar echt kunt bereiken en motiveren, in het helder krijgen van de rollen, in ‘stress uit je lijf’ en nog meer aanverwante onderwerpen als het gaat om non-technical-skills.

“O, wat is het fijn om mijn collega’s weer te zien”, “Hoe is het met jou????”, “Die baard staat je goed man”, “Ben je afgevallen?” ……. ze kwamen binnen en liepen meteen op elkaar af om wat onwennig op 1,5 meter van elkaar ineens te stoppen.

“Raar he, dat we elkaar niet even kunnen knuffelen”, “Ik wilde je arm even aanraken, maar dat mag nou natuurlijk niet”, “okay…. dan boxen we maar in de lucht ….”.

Ik was toeschouwer en ja, dat is echt beroepsdeformatie, ik was observator in dat eerste half uur van de training. Ze hadden eindelijk weer echt persoonlijk contact met elkaar onder het genot van een cappuccino of een kop thee. Lekker bijkletsen. Socializen zou een antropoloog het noemen.

En terwijl ik dit de eerste keer gadesloeg dacht ik ‘die zitten helemaal nog niet te wachten op de inhoud, inzichten, kennis en oefeningen van mijn training. Daar ligt hun behoefte niet.’ Ik dacht er even over na en besloot om het roer om te gooien. En dat deed ik toen, deed ik daarna steeds weer en doe ik nu nog bij zo’n moment van een eerste contact met elkaar na maanden.

En wat ik dan doe? Ik doe “de corona ups&downs”.

Ik laat ze in drietallen aan elkaar hun corona ups&downs vertellen. En vervolgens komen we weer plenair bij elkaar en schrijf ik hun ups&downs op een flapovervel. Iedere keer is dit weer een feest van herkenning, van verbazing in elkaars anderszijn, van inzicht in elkaars situatie, van verbinding.

Nu, na 15 (N = 15) papieren vellen vol met corona ups & downs zijn er zowel bij de ups als bij de downs 6 onderwerpen die er uit springen en die ik graag met jullie wil delen, want ik denk dat we er goed aan doen om hier aandacht aan te geven en ruimte voor te maken. We zijn namelijk voorlopig nog niet van de coronamaatregelen af. En we kunnen er alleen samen doorheen.

Wat is die top 6?

Corona downs

 • het gebrek aan informeel contact – met stip op nr 1 !!!!!
 • het gebrek aan afbakening werk/privé
 • het gebrek aan personal space
 • informatie’achterstand’ – niet weten wat je niet weet
 • kinderen en dus het multitasken, de vermoeidheid
 • afleiding die de vrijheid met zich meebrengt.

Corona ups

 • minder reistijd
 • vrijheid en flexibiliteit om de dag in te delen zoals dat bij je past
 • efficiëntere vergaderingen
 • rust om me heen en ongestoord kunnen werken
 • positief voor gezinsrelatie
 • meer waardering krijgen.

Wat ik ervaar, wat ik meemaak de afgelopen maanden, is dat lontjes korter worden. Dat mensen alerter zijn. Op hun hoede. Ze vertellen me dat ze het zat zijn. Dat ze zich schikken, goedschiks; kwaadschiks; of toch uiteindelijk niet. Er is geen zicht op een einde van deze roerige periode. Regelgeving is niet altijd duidelijk.

Je kijkt elkaar niet in de ogen via teams en zoom. Je hebt het gevoel dat je op een eiland leeft. Er is snel miscommunicatie en gedoe. Ik weet niet wat ik niet weet. Zaken blijven onuitgesproken omdat je elkaar niet tegenkomt. Dit zijn zo een paar uitspraken die ik de afgelopen tijd hoorde.

Het baart me zorgen.

Veel mensen ervaren op hun manier onrust, spanning en onzekerheid. Lichte stress, maar ook zware stress.

Een groot nadeel van stress in de omgang met elkaar is dat het polariseert, want intuning en dialoog worden vervangen door een starre perceptie in discussies, een tunnelvisie vol onbegrip, die verhardt en mensen uit elkaar drijft.

Als je niet lekker in je vel zit probeer je jouw behoeften op een negatieve wijze te organiseren, af te dwingen. Je bent bang, verdrietig, moe. En je wordt boos. En die boosheid blijft binnen of komt er niet zo handig uit. En dan ook nog op een onhandig moment. Heel voorspelbaar, heel logisch, maar fnuikend voor een gezellige sfeer, een soepele samenwerking, onderling plezier, tijdwinst, out-of-the-box ideeën en topresultaten.

We hebben onze corona downs te tackelen. Want het zijn elementen die ervoor zorgen dat mensen energie verliezen. En wat het gevolg daarvan is willen we, denk ik, als persoon, als team, als maatschappij liever niet. Ik niet in ieder geval.

En we hebben onze corona-ups te behouden. Heel graag in ieder geval een stukje, werd en wordt er gezegd. Die zaken waar je energie van krijgt, waardoor je socialer bent, zin hebt om te doen wat bij je past, meer gemotiveerd bent om te doen wat niet bij je past en waardoor je een fijner, leuker, interessanter en inspirerender mens bent om mee om te gaan en mee samen te werken.

Hoe gaan we dit doen?

Dit is stof om samen over na te denken!

Auteur: Hetty Jansen, collega PCM trainer/coach

Bel mij direct!