Vertrouwen, standvastige moed, besluitvaardigheid, inzet en betrokkenheid; zijn een aantal kenmerken van een bewonderenswaardige leider.
Zelfbewuste leiders hebben het vermogen om eigen emoties en reacties te volgen. Zij zijn zich heel bewust van hun eigen gedrag en dat van de ander, en hebben een positieve impact op de organisatie door in het moment te blijven en vanuit hun volwassen zijn te communiceren en motiveren.

Dit lijkt simpel, toch zijn er veel mensen die moeite hebben met deze eigenschappen. Door je te beseffen wat jouw drive is, door je persoonlijke kwaliteiten en valkuilen te herkennen, vergroot je jouw eigen bewustwording. Daarbij gaat het er vooral om dat je gehoor geeft aan je eigen behoeften en leert vertrouwen op jezelf. Elk probleem probeert je namelijk iets duidelijk te maken.

Door jezelf en anderen de juiste vragen te stellen, krijg je inzicht en meer duidelijkheid. Hieronder staan een aantal tips om je te helpen jouw eigen zelfbewustzijn te vergroten.

 1. Standvastige moed: Standvastige moed bereik je door je eigen zelfkennis en de kennis van het vak te vergroten. Stel jezelf bijvoorbeeld eens de vraag; ‘wat wil ik bereiken?’ ‘Wat wordt mijn doorbraak?’ Op het moment dat jij echt weet wat je wilt, dan pas weet je ook wat ervoor nodig is om dit te bereiken. Hier is moed en doorzettingsvermogen voor nodig.
 2. Zelfmanagement: Inzicht in je eigen behoeften. Weten waarom je doet wat je doet. Waarom je reageert hoe je reageert. Pas als jij in staat bent jezelf goed te managen, ben je in staat om te handelen als een zelfbewuste leider. Vraag jezelf eens af wat jij nodig hebt om optimaal te functioneren? Zie dingen zoals ze zijn en maak het niet erger. Werk aan een positieve mindset.
 3. Scherp gevoel voor rechtvaardigheid: Behandel mensen met respect, door te handelen vanuit eer en geweten. Als mens willen we allemaal gezien worden, gewaardeerd worden om wie we zijn en wat we doen. En vinden we het prettig wanneer er gehoor wordt gegeven aan onze behoeften.
 4. Wees besluitvaardig: wil je succesvol zijn in de dingen die je doet, doe ze dan vol overgave en overtuiging. Zodra je twijfelt en je laat leiden door onzekerheid ben je niet besluitvaardig. Vraag jezelf bij twijfel af, wat jij nodig hebt om er volledig voor te gaan? Om zelf beslissingen te nemen en achter je beslissing te blijven staan.
 5. Vastomlijnde plannen: ga doelgericht aan het werk. Stel persoonlijke en zakelijke plannen op zodat je doelgericht aan de slag gaat en het doel ook voor ogen houdt. Weten wat je wilt, een sterke motivatie, helpt obstakels, problemen, hindernissen overwinnen.
 6. Gewoonte om meer te doen dan; er van je verwacht wordt: op het moment dat je doet waar jij blij van wordt, dat je doet waar je echt van overtuigd bent, dan doe je graag een stapje meer. Vaak krijg je er zelfs energie van waardoor je ook makkelijker in staat bent een stapje meer te doen. Zorg voor wilskracht en focus op je doel.
 7. Een aangename persoonlijkheid: wees toegankelijk en prettig in de omgang. Een zelfbewuste leider word je niet door zaken af te dwingen. Creëer de gunfactor! Lever een bijdrage aan een prettige samenwerking.
 8. Sympathie en begrip: zelfbewuste leiders hebben sympathie voor hun relaties. Voor hen als persoon en voor de persoonlijke of zakelijke problemen die zij hebben. Heb oog en oor voor de mensen om je heen. Toon oprechte belangstelling en luister aandachtig. Moedig anderen aan om over zichzelf te praten. Leer van de ervaringen van anderen en laat je inspireren!
 9. Oog voor detail: wees ook alert op de kleine dingen. Zorg voor parate kennis. En bereid je ten alle tijden goed voor. Op het moment dat jij weet wat jouw doel is, kijk dan ook goed naar wie of wat je er allemaal voor nodig hebt om dit te bereiken.
 10. Bereidheid om volledige verantwoordelijkheid te nemen: durf beslissingen te nemen en pak je verantwoordelijkheid. Wees overtuigd van jezelf, dit moedigt je aan om je plan te volbrengen. Focus op een oplossing. We leren door te ervaren; vraag jezelf voor je iets zegt of doet eens af of het belangrijk is? Werkt het motiverend of juist demotiverend? Brengt het me dichter bij mijn doelen of juist verder er vandaan? Durf jezelf ook kwetsbaar op te stellen door te benoemen wat iets met jou doet en wat jij nodig hebt om iets tot een succes te maken.
 11. Samenwerking: samenwerken vraagt om kracht. Om durven doen en moed. Ga voor een samenwerking in goede harmonie! Weet dat sympathie, begrip en een harmonieuze samenwerking helpen bij het ontwikkelen van volharding. Samenwerking vraagt ook om durven vragen. Geef aan wat jij nodig hebt om samen te kunnen werken en luister naar wat de ander jou kan bieden.
 12. Focus: zorg voor focus. Zorg voor voldoende tijd en ruimte om met regelmaat even stil te staan bij jouw persoonlijke en zakelijke doelen. Even terugblikken op de reeds genomen acties en kijken wat er weer nodig is om vooruit te gaan. Op het moment dat we constant door gaan, 24/7 hard aan het werk zijn, gaan we voorbij aan onze eigen behoeften en is de valkuil dat de focus verdwijnt.

Een zelfbewuste leider hoeft zijn of haar gezag niet te laten gelden. Sympathie, begrip, eerlijkheid en kennis van zaken maken autoriteit op een natuurlijke wijze zichtbaar. Gedwongen leiderschap wordt niet langer geaccepteerd. Het nieuwe werken vraagt om een harmonieuze samenwerking.

Echt geluk komt niet uit wat we hebben, maar uit wie we zijn. Doe wat je leuk vindt en de kans is groot dat je er succesvol in wordt. En vraag jezelf ten alle tijden altijd af wat jij nodig hebt om succesvol te zijn.

Focus op wat belangrijk is, ga ervoor en maak het verschil! 

Wil je meer weten over de training Zelfbewuster samenwerken? Bekijk de training hier of neem contact op voor meer informatie.

Bel mij direct!