‘Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren’ zo leert Loesje ons. Hier zit absoluut een kern van waarheid in, en toch zijn we vaak erg bedreven met ons zorgen maken. Hoe stop je met piekeren?

In deze blog deel ik drie oefeningen met je die helpen om je ‘belemmerende manier van denken’ los te laten en om te buigen naar een positieve sleutel voor verandering.

Voor je het weet pieker je over van alles en nog wat; over je geliefden, je werk, je financiële situatie, je gezondheid, en soms zelfs over je toekomst en wat er allemaal wel niet kan gebeuren. Je hebt er alleen zo weinig aan, want zeg nu zelf; los je met al dat denken werkelijk iets op? Zorgeloos en oordeelvrij leven, dat klinkt geweldig. Maar hoe doe je dat dan?

Wellicht heb je jezelf al wel eens verboden om te piekeren. Krampachtig geprobeerd om aan andere dingen te denken. Jezelf belerend toegesproken. Allemaal met als resultaat; je gaat juist nog meer piekeren de radars in je hoofd blijven 24/7 in beweging, met als resultaat je wordt er ‘doodmoe’ van, raakt geïrriteerd, gefrustreerd en acteert meer en meer vanuit stress.

Sleutels voor verandering
Wanneer je piekert, jezelf zorgen maakt; laat je jezelf doorgaans leiden vanuit angst. Je creëert beren op je weg, probeert allerlei oplossingen voor deze beren te bedenken en bent alleen maar bezig met hetgeen nog moet (of kan) gebeuren. In verbeelding creëer je allerlei narigheid, problemen, situaties die nog niet gebeurd zijn.

Bovengenoemde laat je zien dat piekeren samenhangt met verbeeldingskracht. Dezelfde verbeeldingskracht die je ook mooie dagdromen, slimme oplossingen en geweldige toekomstplannen oplevert. Dezelfde verbeeldingskracht die jou helpt bij het realiseren van je eigen dromen, je eigen kansen en jouw persoonlijke en zakelijke successen.

Hierin ligt ook de sleutel tot verandering 🙂

De volgende drie oefeningen helpen je om je belemmerende manier van denken los te laten en te vervangen door rust en helderheid.

 

Voorkom burn-out door zelfbewuster te werken. In mijn boek ‘In 10 stappen zelfbewuster samenwerken’, de trainingen en coaching deel ik praktische tips met je die jou gaan helpen je communicatie en motivatie te versterken en te gaan voor méér plezier en resultaat.

Direct bestellen

 

Oefening 1: Verder denken of niet?
Deze oefening maakt duidelijk of het zin heeft om verder te denken over hetgeen je bezighoudt. Beschrijf het probleem waarover je nadenkt zo precies mogelijk. Leg je tekst dan naast de schema’s hieronder, en bepaal of je een probleem aan het oplossen bent of aan het piekeren bent omdat je je zorgen maakt. 5 Signalen dat je een probleem aan het oplossen bent:

  1. Het gaat om een concrete en actuele situatie (kenmerken, feiten, en cijfers).
  2. Er zijn op dit moment aanwijsbare stappen naar een oplossing.
  3. Vooruitdenken leidt tot actie.
  4. Bij het nadenken krijg je nieuwe of andere gedachten.
  5. Als je over al de opties hebt nagedacht, is het probleem dichter bij een oplossing gekomen.

Als blijkt dat je een probleem aan het oplossen bent, kun je opschrijven hoe je in kleine stapjes aan de oplossing gaat werken. Dit schept ruimte in je hoofd en creëert daardoor rust. 5 Kenmerken van piekeren:

  1. Het is een vaag probleem, dat zou kunnen gebeuren in de toekomst (geen kenmerken, feiten en cijfers).
  2. Er zijn op dit moment geen stappen naar een oplossing.
  3. Vooruitdenken leidt tot piekeren, spanningen en stress.
  4. Bij het nadenken keren steeds weer dezelfde gedachten terug.
  5. Als je over al je opties hebt nagedacht, is een oplossing niet dichterbij gekomen.

Blijkt uit het schema dat je aan het piekeren bent, dan helpen de volgende oefeningen je met het loslaten van je belemmerende manier van denken.

Oefening 2: Rust vanuit je hart
Het Amerikaanse Heart Math Institute ontdekte dat ons hart kan helpen om een overbelast hoofd te kalmeren. Vanuit het Process Communication Model® leert Taibi Kahler ons dat we vanuit stress niet langer in staat zijn om helder na te denken. Spanningen, je zorgen maken, stress het leidt allemaal tot chaos in je hoofd en hart. Omgekeerd kan je hart sterke signalen van ontspanning naar je hoofd sturen. Hierdoor ervaar je rust en creëer je helderheid waardoor je vanuit je heldere denken probleemoplossend aan de slag kunt gaan.

Stap 1: hartfocus
Richt je aandacht op je hartstreek, in het midden van je borst.

Stap 2: hartademhaling
Blijf met je volle aandacht bij je hart. Terwijl je rustig ademt, beeld je je in dat je adem je hartstreek in en uit vloeit.

Stap 3: je hart ervaren
(Her)beleef een positief gevoel. Dit kan een gevoel van liefde zijn voor een persoon, of waardering en dankbaarheid voor de goede dingen in je leven.

Zie het als spieren trainen. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt om het positieve gevoel op te roepen en echt te beleven.

Oefening 3: De kracht van je verbeelding
Wanneer je jezelf zorgen maakt, gebruik je jouw verbeelding. Deze verbeelding kan je ook helpen te stoppen met piekeren. Piekeren over toekomstige zaken bezorgt je dezelfde soort stress als bij een dreigend gevaar. Op dezelfde manier ontstress je op het moment dat je fijne dingen beleeft of er alleen al aan denkt.

Een plaats van geborgenheid
Probeer je een situatie te herinneren waarbij je je heerlijk zorgeloos voelde, of een plek waar je je veilig voelt. Je mag zo’n plek of situatie ook creëren. Wat ruik je, wat voel je, welke kleuren en vormen zie je, wie is er bij je?

Elke keer dat je dit oefent, verandert je manier van denken. De ‘belemmerende gedachten’ maken plaats voor nieuwe, positieve gedachten. Zo is je veilige, vertrouwde plek, en het prettige gevoel dat daarmee samenhangt steeds gemakkelijker op te roepen.

Jezelf echt vertrouwen
Welke eigenschappen helpen jou het meest bij het ontpiekeren? In welke situatie ben jij vol vertrouwen en kun je voor jouw gevoel alles aan? Sommige mensen roepen bij deze oefening graag een herinnering op aan zichzelf op een moment dat alles van een leien dakje ging. Je kunt je ideale zelf ook verbeelden: ervaren, wijs, krachtig, puur, liefdevol, vredig, in balans, noem maar op. Het zelfvertrouwen dat je via je verbeelding ervaart, kun je door je manier van denken trainen, en door rust momenten in te bouwen voor focus, steeds makkelijker oproepen.

Verandering begint met vertrouwen; vanuit vertrouwen in jezelf leer je anderen vertrouwen en creëer je een basis voor de ander zodat hij/zij ook jou kan vertrouwen. Waardoor je vanuit vertrouwen in elkaar optimaal kunt samenwerken.

Ga ervoor en maak het verschil!

Wil jij werken aan meer zelfvertrouwen, jouw persoonlijke inzichten vergroten en werken aan de verbinding met de ander? Neem dan gerust contact met mij op.

Monique Bruil

Eigenaar BSmart Communication / PCM Trainer en Coach / Auteur van het boek ‘In 10 stappen zelfbewuster samenwerken’.

Bel mij direct!