Wil jij alles uit je dag halen, en vol positieve energie in het leven staan? Door zelfbewuster te leven, zit je doorgaans goed in je vel, presteer je beter en werk je met meer plezier effectief samen. De volgende 10 stappen helpen je bij het ontwikkelen van je zelfinzicht zodat ook jij kunt gaan voor méér plezier en resultaat!

1. Herken je drive

Word je bewust van je eigen drijfveren, van wat jou motiveert. Door een duidelijk beeld te krijgen van je eigen drijfveren en je eigen denkwijze, ontdek je dat de manier waarop je denkt van doorslaggevend belang is. Krijg antwoord op wat jouw persoonlijke drive is door antwoord te geven op vragen als:

> Waarom doe je wat je doet?
> Wat wil je bereiken in het leven?
> Hoe ga je met jezelf om?
> Wat verwacht je van jezelf en wat verwacht je van anderen?

2. Omarm je persoonlijke kwaliteiten

Sterke karaktereigenschappen zijn natuurlijke vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten. Ieder van ons heeft zijn eigen unieke kwaliteiten. Wees je bewust van je eigen persoonlijke kwaliteiten. Door te kijken naar waar je van nature goed in bent. Wat is aangeboren talent en wat is aangeleerd gedrag?

Als persoon ben je vaak heel goed in het benoemen van dingen waar je niet goed in bent, niet trots op bent of ontevreden over bent. Geef jezelf eens een schouderklopje voor jouw eigen persoonlijke kwaliteiten, door te benoemen waar je trots op bent.

3. Werk aan een positieve mindset

Jouw eigen mindset vormt de basis voor alles wat je denkt, doet en voelt. Het is de basis voor alles wat jij wilt bereiken. Vanuit je gedachten ontstaat de handeling en vandaaruit het resultaat. Succes is dan ook het resultaat van je eigen manier van denken. Train jezelf in focussen op wat iets je brengt in plaats van kijken naar wat iets je kost. Bekijk situaties eens op een andere manier door te focussen op wat echt belangrijk voor je is.

4. Vergroot je bewustwording

Door te beseffen wat je drive is, je persoonlijke kwaliteiten en valkuilen te herkennen, vergroot je jouw eigen bewustwording. Daarbij gaat het er vooral om dat je gehoor leert geven aan je eigen behoeften en leert vertrouwen op jezelf. Elk probleem probeert je namelijk iets duidelijk te maken. Voor succes in je leven verschijnt, krijg je vaak eerst te maken met tegenslagen. Door jezelf vragen te stellen als: ‘Wat kan ik hiervan leren?’, leer je hiermee om te gaan en creëer je nieuwe kansen.

5. Doe waar je blij van wordt

Doen waar je blij van wordt en blij worden van wat je doet. Het klinkt vaak zo simpel, vooral omdat het iets is wat we vaak allemaal wel graag willen realiseren. Diep in ons hart willen we met plezier dingen doen en positieve resultaten behalen. Toch kies je er vaak voor om het op manieren te doen waar je niet blij van wordt. Door je eigen behoeften en gedrag beter te (h)erkennen, leer je jezelf beter begrijpen. Zo werk je vanuit onvoorwaardelijke acceptatie aan verbinding, met jezelf en anderen.

6. Weet wat je wilt en waarnaartoe

Ga van wens, naar verlangen, naar werkelijkheid. Zodra jij weet wat je echt wilt, besluit hier dan ook vol voor te gaan. Doe dit vol vertrouwen en overtuiging, want zonder vertrouwen blijf je twijfelen en mensen die twijfelen nemen doorgaans onjuiste beslissingen voor zichzelf. De basis voor doorzettingsvermogen is wilskracht en verlangen. Deze vormen samen een onoverwinnelijk team.

7. Leer observeren en maak het verschil

Kennis krijg je door te studeren, wijsheid door te observeren. Door te focussen op HOE mensen zeggen WAT ze zeggen, ben je in staat echt contact te maken. Eenieder kijkt naar de wereld vanuit zijn eigen perceptie. We zijn op onze eigen manier allemaal uniek! Onze omgeving, onze voorkeursperceptie en interactiestijl zeggen alles over onze persoonlijke voorkeuren qua communicatie en motivatie en hebben invloed op ons welbevinden als individu.

8. Maak echt contact

Effectieve interacties vormen de basis voor zowel persoonlijke als zakelijke relaties. Door je bewust te worden van je persoonlijke voorkeursgedrag, leer je jouw kwaliteiten verbeteren door effectief te communiceren. Waardoor je vaak beter in staat bent een verschil te maken, voor zowel jezelf, als voor de ander.

Wanneer jij plezier beleeft aan het ontmoeten van mensen, zullen deze mensen het als plezierig ervaren om jou te ontmoeten. Er gaan deuren voor je open op het moment dat je stopt met het geven van kritiek en begint met het uitspreken van lof en waardering. Vraag jezelf eens af wat jij er voor nodig hebt om het ‘oordeel’ los te laten.

9. Ga voor succes en minder stress

Iedereen heeft behoefte aan aandacht en erkenning. Je hebt vast wel eens gehoord van de uitspraak ‘stressmanagement voor een positieve verandering’. Maar wat betekent stress nu echt, en waar kun je deze bij jezelf en anderen aan herkennen? Stress en het gedrag dat wij vanuit stress laten zien wordt vaak gezien en behandeld als een probleem. En dat terwijl stress een symptoom is van het niet juist vervullen van je eigen behoeften. Het probleem ontstaat wanneer je de stresspatronen niet herkent. Hierdoor ontstaat miscommunicatie, en blijf je voor je het weet vanuit stress reageren.

Mensen die vanuit zelfmanagement, zelfbewust handelen, zijn vaak heel succesvol voor zichzelf. Leer je eigen stress herkennen en start met het vervullen van je eigen behoeften. Voorkom miscommunicatie en kijk wat je kunt doen om jouw eigen ‘batterij’ goed op te laden.

10. Ga aan de slag met al je talenten

Wanneer je geen plan hebt, word je deel van het plan van iemand anders. Dat je elke dag druk bent wil nog niet zeggen dat je je doelen ook behaalt. Een hamster in een looprad is ook druk, en toch komt hij niet van zijn plaats! Wil je vooruitgang boeken, werk je individuele plannen en teamplannen dan ook echt uit, door o.a. actieplannen op te stellen.

Ga aan de slag met je eigen talenten en haal alles uit jezelf. Ga voor kwaliteit, kwantiteit en een positieve mindset, en wees de baas over je eigen energieniveau. Maak inzichtelijk wat jou dagelijks en wekelijks gaat helpen met nog meer plezier en succes alles uit het leven te halen.

“De weg naar succes is de weg van jezelf blijven ontwikkelen.

Blijven leren en kennis verwerven!”

Durf jij te veranderen?

Sta open voor verandering en vertrouw op jezelf. Je ziet vaak dat mensen op anderen wachten om verandering teweeg te brengen. Wacht niet op anderen en kom zelf in actie. Wil jij jezelf verder ontwikkelen, spring er dan uit. Maak het verschil en deel met anderen dat je openstaat voor verandering. Zoek naar mogelijkheden om jouw verandering, jouw project, jouw doel in gang te zetten. Het maakt je sterker, daadkrachtiger en succesvoller.

Versterk je communicatie en ga voor méér plezier en resultaat!

Monique Bruil

Eigenaar BSmart Communication / Ontwikkelingspartner / PCM® Trainer en Coach / Auteur van het boek ‘In 10 stappen zelfbewuster samenwerken’.

Bel mij direct!