Met alles wat er nu speelt in de wereld worden we geconfronteerd met onzekerheden: bijeenkomsten mogen niet plaatsvinden, supermarkten worden leeggeplunderd, we werken vanuit huis en sommigen van ons zitten ineens zonder werk, ondernemers maken zich zorgen over hun bedrijf en het grootste risico is dat we het gevaar lopen ernstig ziek te worden. Onmacht en onzekerheden hebben impact en velen van ons ervaren een flinke dosis “stress”.

Op het moment dat we stress ervaren zijn we minder in staat om helder na te blijven denken. Zolang we lekker in ons vel zitten voelen we ons comfortabel, zitten we in ons heldere denken, en hebben we toegang tot onze persoonlijke kwaliteiten. Op het moment dat we stress ervaren gaan we minder helder denken, wat merkbaar is in ons gedrag. De metafoor die ik hier zelf vaak voor gebruik is:

“zolang we lekker in ons vel zitten, zitten we comfortabel in ons eigen huis. Op het moment dat we stress ervaren dalen we af naar onze kelder. En in de kelder is het niet helder, daar moeten we een lampje aandoen om de dingen weer te zien zoals ze zijn”.

Wat er gebeurt is het volgende: van oorsprong stuurt ons lichaam bloed naar die delen van ons lichaam om ons te kunnen redden. Op het moment dat we stress ervaren komen we in een soort “overlevingsmodus” terecht, met als gevolg minder bloed en dus zuurstof naar ons rationele gedeelte van de hersenen. Hierdoor kunnen we minder helder denken. Met als resultaat we maskeren onze authentieke emoties oftewel we reageren anders op situaties dan we normaal zouden doen.

Vanuit mijn persoonlijke voorkeuren is mijn valkuil dat ik door alles wat er nu speelt bang ben de controle te verliezen. Ik word als ondernemer geconfronteerd met een enorm verlies en doe er goed aan om mijn verdriet te uiten door deze bijvoorbeeld te bespreken met mijn dierbaren. Vanuit mijn stress is mijn persoonlijke valkuil dat ik mezelf mijn verdriet niet toe sta. Ik schiet dan in mijn over controleren en doe er alles aan om “in control” te blijven. Door dat te doen maak ik het mezelf moeilijker, het lukt me dan niet meer om helder na te blijven denken en goed voor mezelf te zorgen.

Hoe vergroot je nu jouw eigen veerkracht?

Eenieder van ons kijkt naar de wereld vanuit een eigen perceptie, we leren & ontwikkelen op onze eigen manier en reageren vanuit onze eigen voorkeuren. Door rekening te houden met de voorkeur van de ander, kun je miscommunicatie voorkomen, distress gedrag minimaliseren en haal je het beste uit jezelf, je collega’s en je dierbaren.

Vanuit het Process Communication Model ® (PCM) onderscheiden we zes persoonlijkheidstypen in ons: Gestructureerd denker, Doorzetter, Promoter, Harmoniser, Dromer, Rebel.

Ik denk logisch en ben een echte planner (Gestructureerd Denker type)
Feiten zijn belangrijk voor mij. Ik ben graag “in control”. Veranderende omstandigheden vind ik lastig, vooral wanneer ik niet precies weet hoe het werkt, wat er van mij verwacht wordt en voor hoe lang we hier mee te maken hebben. Van nature kan ik goed organiseren. Leer mij omgaan met onzekerheden en het verliezen van de “grip” op zaken.

Ik ben een beschermer een echte redder in nood (Doorzetter type)
Ik heb je vertrouwen, respect en betrokkenheid nodig. In tijden van een crisis vind ik het moeilijk om met onveilige situaties om te gaan. Het grotere geheel kan ik vaak goed overzien. Ik verlang van mijzelf dat ik betrouwbaar ben en kan waarmaken waar ik voor sta. Om dit te kunnen blijven doen vind ik het prettig als je mij wilt ondersteunen op het moment dat ik bang (onzeker) ben.

Ik ben een echte doener (Promotor type)
Geef mij een uitdaging en ik ga ervoor! Ik verwacht van mezelf en anderen zelfredzaamheid, heb hierdoor minder oog voor de impact van de crisis op anderen. Zie ik een kans dan zal ik deze pakken. Voor mij is het belangrijk dat ik in verbinding blijf en voldoende actie ervaar c.q. uitgedaagd wordt.

Ik ben heel zorgzaam en meelevend (Harmoniser type)
Persoonlijke relaties zijn belangrijk voor me. Ik sta altijd klaar voor een ander en het raakt mij om het verdriet bij mijn naasten te zien. Ik voel de pijn en wil de ander graag een plezier doen. Voor mij is het belangrijk dat je mij persoonlijke aandacht geeft door naar mij te luisteren als ik boos of verdrietig ben.

Ik ben creatief en beschik over een aanstekelijk enthousiasme (Rebel type)
Ik heb behoefte aan humor en spontaniteit. Liever niet zo beladen en serieus.
Ik word niet graag aan banden gelegd en kan wat moeilijker omgaan met de beperkingen die een crisis met zich mee brengt. Juist in deze tijden ben ik in staat om enthousiasme te brengen, met humor en creatieve oplossingen. Ik heb behoefte aan (spontaan) contact.

Ik ben een innovatieve beelddenker (Dromer type)
Ik beschik over een enorme verbeeldingskracht en ben in staat innovatieve oplossingen te bedenken. Hiervoor heb ik (alleen) tijd en ruimte nodig. Ik heb behoefte aan sturing en sta mij vervolgens toe om in rust de meest briljante ingevingen uit te werken.

Welk type herken jij vooral voor jezelf? Welke kwaliteiten herken jij bij jezelf, bij je collega’s, je partner en dierbaren? Sta jezelf toe deze inzichten met anderen te delen zodat we elkaar kunnen helpen om in werk- en privésituaties onze negatieve emoties (stressreacties) te verminderen. Door helder te blijven denken zijn we in staat oplossingsgericht te blijven denken. Ga er mee aan de slag, je zult zien dat het werkt.

Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust aan me via: monique@bsmartcommunication.nl of bel 06-29571275.                               Heel veel sterkte gewenst in deze tijden van crisis, zorg goed voor elkaar en blijf gezond. Samen staan we sterk!

Monique Bruil

Bronvermelding: Artikel PCM-collega Nate Regier Next Element:                                                                                                                   https://next-element.com/how-to-help-different-personality-types-navigate-crisis-and-uncertainty/

Bel mij direct!