Mede door de coronacrisis denken veel mensen na over een verandering van baan. Daarnaast kijken we anders naar onze werk-privébalans. In dit blog deel ik inzichten met je die helpen bij het maken van bewuste keuzes. En welke stappen je kunt zetten om een betekenisvolle samenwerking te realiseren.

5 tips die helpen (zelf)bewuster samen te werken
Mede door de Coronapandemie ervaren steeds meer mensen dat werk niet alleen een plek is waar je je inkomen vandaan haalt, maar dat je ook jezelf wilt ontwikkelen en persoonlijk wilt groeien. En dat een goede balans tussen zakelijk en privé misschien nog wel belangrijker geworden is dan voor de crisis. Welke stappen zet jij naar een betekenisvolle samenwerking?

Thuiswerken, veerkrachtig meebewegen, een betere werk-privébalans. De coronapandemie heeft onze kijk op het leven voorgoed veranderd. Veel mensen hebben door de coronapandemie angst ervaren om hun baan te verliezen. Anderen zagen juist in dat je ook met minder inkomsten prima kunt leven, sommigen merkten zelfs bij zichzelf op dat ze, nu ze minder werken beter in hun vel zitten en meer genieten van het leven.

Dit alles heeft veel mensen aan het denken gezet: wat zou ik doen als mij dit overkomt? Als mijn bedrijf failliet gaat? Wil ik eigenlijk nog wel vijf dagen per week naar kantoor? En wat wil ik eigenlijk écht?

Het zakelijke en persoonlijke effect van een crisis
Vaak is een crisis het begin van reflectie. Of het nu een coronacrisis is of een persoonlijke crisis; beiden hebben effect op je manier van denken en doen, zowel zakelijk als privé. Ten tijde van een crisis word je met jezelf en veranderingen in de economie geconfronteerd. De inzichten die je in deze periode op doet helpen je ontwikkelen; zo mag je leren om oude gewoontes los te laten en te kiezen voor jezelf. Ook mag je leren om even stil te staan bij wat echt bij je past en welke nieuwe weg je in wilt slaan.

Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen de voorkeur geven aan een baan met een structureel betere werk-privébalans. Minder stress op het werk en minder overwerken. Dit laat zien dat mensen bewuster nadenken over hun werk en hoe zij hun dag willen invullen.

Ook leeftijd speelt hierbij een rol. Zo wil maar liefst 60% van de jongeren werken bij een purpose driven onderneming. Zij willen NIET werken voor een onderneming die alleen voor de winst gaat. En juist WÉL werken voor ondernemingen met oog en oor voor mens, maatschappij en milieu.

Reflecteren: eerst vertragen dan versnellen 
Zo nu en dan reflecteren is altijd goed. Ook als we niet in een crisis zitten. Even de tijd nemen om te vertragen zodat je daarna vanuit de juiste focus weer kunt versnellen. Helaas gunnen we onszelf deze ruimte en tijd lang niet altijd. Daarom duurt de eerste stap (zelfinzicht) vaak best lang. Voor het vergroten van je zelfinzicht en bewustwording is hulp van een coach dan ook erg fijn en waardevol. Iemand die je op een professionele manier een spiegel voor kan houden, en je echt direct op weg kan helpen.

 

Voorkom burn-out door zelfbewuster te werken. In mijn boek ‘In 10 stappen zelfbewuster samenwerken’, de trainingen en coaching deel ik praktische tips met je die jou gaan helpen je communicatie en motivatie te versterken en te gaan voor méér plezier en resultaat.

Direct bestellen

 

Deze 5 tips helpen je op weg:

1) Maak tijd en ruimte voor jezelf
Creëer een plek voor jezelf waar de waan van de dag even stopt en waar je heerlijk kunt ontspannen. Dit kan op verschillende manieren. Plan eens een dag voor jezelf. Ook thuis kun je heel goed ruimte voor jezelf creëren, start de dag bijvoorbeeld eens met een lekkere ochtendwandeling en neem de tijd om je in te beelden hoe jij jouw toekomst ziet.

2) Stel jezelf de vraag: wat moet ik van mijzelf?
Misschien moet jij van jezelf wel goed presteren op je werk, aardig zijn voor iedereen, een goede ouder zijn, een goede partner zijn, aandacht geven aan je vrienden, en het huis goed op orde hebben. Door na te denken over wat jij van jezelf moet; ga je inzien hoeveel tijd alles in beslag neemt.

Vraag jezelf vervolgens af wat je energie oplevert en wat je energie kost. Bijvoorbeeld; van welk deel van je werk krijg je energie en wat kost je energie? Een bredere vraag hierin kan zijn: wat wil ik betekenen voor de mensen om me heen en voor mezelf. En past mijn huidige werk-/privé situatie hierin?

Buig tot slot de dingen die je van jezelf moet eens om naar ‘ik wil’ en kijk tot welke inzichten je dan komt.

3) Vraag jezelf af of je doet waar je goed in bent
Je bent als mens niet alleen je functie. Je hebt verschillende talenten, dus vraag jezelf af waar je jouw talenten voor in wilt zetten en op welke manier.

4) Noteer wat jouw waarden en principes zijn
Noteer voor jezelf wat jouw waarden en principes zijn zodat je je kwaliteiten op de juiste plek en met de juiste mensen kunt benutten. Oftewel wie en wat heb jij nodig om succesvol voor jezelf te zijn?

5) Bepaal waar je staat en waar je naartoe wilt
Kijk realistisch naar je kansen, aangezien sommige sectoren razendsnel ontwikkelen waardoor ook functies veranderen. Kortom: waar sta je nu en waar wil je naartoe (groeien)?

Gun jezelf de tijd
Wanneer je het idee hebt dat je iets anders wilt, gun jezelf dan de tijd en doe het stap voor stap. Een taak afstoten of een taak erbij nemen waar jij energie van krijgt is soms handiger dan direct je baan opzeggen. Een gesprek met iemand op je werk en je wensen uitspreken of juist je irritaties benoemen helpt vaak ook. Onderzoek wat er naast je baan mogelijk is als je kijkt naar je hobby’s of je vrije tijd. Eén avond in de week iets doen wat jij wilt is ook een stap. Je dagelijks een half uur eigen tijd gunnen, is ook een stap. Er is vaak veel meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.

Ben jij benieuwd naar wat voor jou werkt? Wil jij graag bewuster (samen)werken en je eigen communicatie en motivatie versterken? Neem dan gerust contact met mij op. Als Trainer en Coach help ik je graag op weg.

‘Verandering begint met vertrouwen; in jezelf,
in anderen en in samenwerken.’

Monique Bruil
Eigenaar BSmart Communication / Ontwikkelingspartner / PCM Trainer en Coach / Auteur van het boek ‘In 10 stappen zelfbewuster samenwerken’.

Bel mij direct!